Opleidingen zorg
In de zorg zijn heel veel opleidingsmogelijkheden. Als verzorgende of verpleegkundige zou je in een ziekenhuis kunnen gaan werken of bij de thuiszorg. De opleidingen sluiten goed bij elkaar aan, vanaf de éénjarige MBO opleiding Zorghulp tot en met de HBO opleiding Verpleegkunde. Verzorgen en verplegen liggen natuurlijk ook erg dicht bij elkaar. Het verschil zit ‘m daarin, dat een verzorgende in de dagelijkse levensbehoeften van patiënten helpt en een verpleegkundige zich focust op allerlei ziektes en aandoeningen.
Wilt u in de zorg werken dan kiest u een opleiding voor Helpende Zorg, Zorghulp, Verzorgende, Verpleegkunde, Verpleegkundige, MBO Verpleegkundige of HBO Verpleegkunde. Met een dergelijk diploma kunt u overal aan de slag, bij de thuiszorg, in een instelling, met gehandicapten, ouderen of kinderen.
MBO of HBO opleiding verzorging
Binnen het MBO vallen de eerste 4 niveaus opleidingen voor de verzorgende en verpleegkundige beroepen. Het 5e niveau bereikt u met de HBO opleiding Verpleegkunde. Als MBO’er richt u zich vooral op werk in de praktijk en volgt u vaste richtlijnen op. Als HBO’er wordt u daarnaast voorbereid op leidinggevende en coördinerende taken en moet u wetenschappelijke inzichtingen in de praktijk weten te brengen.
Overstappen van MBO naar HBO
Tussen de niveaus kunt u gemakkelijk overschakelen. Is een opleiding te zwaar voor u, dan zakt u een niveau af en gaat het u juist gemakkelijk af, dan stapt u een niveau omhoog. Uw studieresultaten worden meegenomen naar de nieuwe opleiding en dan krijgt u gewoonlijk een aantal vrijstellingen.
Het is dan wel van belang dat u de juiste vooropleiding heeft. Wilt u op HBO niveau Verpleegkunde gaan volgen terwijl u geen HAVO diploma heeft, dan zult u eerst de opleiding MBO Verpleegkundige (niveau 4) moeten afronden. Heeft u al eerder in de zorg gewerkt, dan kunt u soms ook voor opleidingen vrijstellingen krijgen. U stroomt dan in op het niveau dat voor u geschikt is. Daarvoor moet u wel in het bezit zijn van een EVC-certificaat (certificaat van Erkenning Verworven Competenties).
MBO verpleegkunde opleidingen
Binnen het MBO kunt u kiezen uit 4 opleidingen:
- Zorghulp
- Helpende Zorg en Welzijn
- Verzorgende
- Verpleegkundige
Deze opleidingen kunt u volgen via BOL, de BeroepsOpleidende Leerweg, wat een combinatie van school en stage inhoudt of via BBL, de BeroepsBegeleidende Leerweg, wat een combinatie van werke en leren inhoudt. Beide opleidingen worden gegeven door vele ROC’s in diverse delen van het land.
HBO opleidingen verpleegkunde
Binnen het HBO kunt u de opleiding Verpleegkundige volgen. Tijdens deze opleiding moet u veel praktijkopdrachten uitvoeren en elk jaar stage lopen. U volgt vakken zoals Anatomie van het lichaam en Medicijnen, maar ook Psychologie en Maatschappijleer. Vorderend in de opleiding kies je een specialisatie naar een bepaalde doelgroep, zoals:
• AGZ – Algemene Gezondheidszorg met klinische zorg: Ziekenhuispatiënten
• MGZ – Maatschappelijke Gezondheidszorg met jeugdgezondheidszorg: Gezonde kinderen tot 19 jaar, ouderen en chronisch zieken en zorg in een huisartsenpraktijk
• GGZ – Geestelijke Gezondheidszorg met psychiatrie: Volwassenen danwel jeugd
• VVG – Verpleegkundige Gerontologie Geriatrie: Ouderen
Ongeacht welke specialisatie u kiest, bent u met uw diploma inzetbaar in alle werkgebieden. Met uw diploma draagt u de titel Bachelor of Nursing.
Specialisaties in de zorg
U kunt zich verder specialiseren, met name als u een diploma hebt behaald op niveau 4 of 5. Er zijn tal van vervolgopleidingen die u voor een specifiek beroep klaarstomen, zoals bijvoorbeeld:
• Kinderverpleegkundige
• Diabetesverpleegkundige
• Spoedeisende Hulp Verpleegkundige
• Intensive Care Verpleegkundige
Deze opleidingen kunt u bij een ROC of hogeschool volgen, een opleidingscentrum van een ziekenhuis of bij een particulier opleidingsinstituut.