Vaak hoor je dat scholieren moeite hebben met het kiezen van een studie die bij ze past. Ook kan het zijn dat je als volwassene iets anders wilt doen met je leven maar dat je nog niet precies weet wat. Fotografie kan een hele mooie uitdaging voor je zijn op dat moment. Iedereen heeft foto’s. Foto’s van vakanties, van leuke uitjes, van speciale momenten en van gekke momenten. Foto’s zijn herinneringen en herinneringen blijven op een foto altijd bewaard. Je kunt de foto’s nog eens nakijken en bij elke foto het verhaal verzinnen dat erbij hoort. Foto’s zijn een tastbaar bewijs van je leven en daarom voor veel mensen heel dierbaar. Wat kan er dan een mooier beroep zijn dan fotograaf?

Fotografie

De opleiding tot fotograaf is beschikbaar voor MBO en HBO. Wanneer je passie hebt voor het maken van foto’s en een bepaald inzicht bezit hoe dat je een foto het beste kunt maken, is de opleiding fotografie wellicht wat voor jou. Tijdens je opleiding ga je dieper in op het maken van foto’s en leer je omgaan met de geavanceerde apparatuur die bij fotografie komt kijken. Je leert een gedeelte over de geschiedenis van de fotografie en uiteraard ga je ook een heleboel foto’s maken. Deze foto’s worden verzameld in een portfolio waarin je heel mooi je eigen vooruitgang kunt zien. Dit portfolio gebruik je ook bij je sollicitaties en het wordt gedurende je carriere steeds aangevuld.

Modefotograaf

Je bent klaar met je opleiding en je bent fotograaf. Je kunt er dan voor kiezen om helemaal op te gaan in de modewereld. Je fotografeert modellen of modeshows en wanneer je daarin uitblinkt kun je internationaal verder gaan als modefotograaf. Als een professioneel modefotograaf maak je niet alleen foto’s van modellen, je vertelt de modellen ook hoe dat ze het beste kunnen staan en bewerk je de foto’s die je gemaakt hebt. Als een goede fotograaf weet je welke lichtinval het beste is en hoe dat je een bepaald detail het beste naar voren kunt laten komen. Modefotografen maken vaak foto’s van poserende modellen, dit maakt het maken van foto’s makkelijker dan wanneer je een bewegend voorwerp mooi op de foto moet plaatsen.

Fotograaf voor een huwelijk

Je kunt er ook voor kiezen om je te specialiseren in het maken van trouwfoto’s. Als fotograaf op een huwelijk ben je verantwoordelijk voor het vastleggen van de speciale dag van twee personen. Je weet niet wat er op de dag zelf gaat gebeuren en daardoor weet je van te voren niet wat voor foto’s je gaat maken. Bij een bruiloft maak je foto’s op onverwachte momenten, je hebt oog voor de kleine details die een feest bijzonder maken. Denk bijvoorbeeld aan die ene blik in de ogen van de bruid of het moment waarop de bruidegom zijn bruid voor eerst mag kussen. Als fotograaf op een huwelijk maak je van te voren afspraken met het bruidspaar. Het ene paar wilt geen spontane foto’s maar juist geposeerde, terwijl het andere paar alleen maar spontane foto’s wenst. Dit houdt het werk afwisselend.

Dierenfotograaf

Wanneer je een passie voor fotografie en voor dieren hebt, kun je dierenfotograaf worden. Steeds meer mensen willen graag een mooie foto van hun dier voor in de woonkamer. Een eeuwige herinnering aan hun trouwe maatje. Het maken van dierenfoto’s is lastiger dan wanneer je mensen fotografeert. Dieren kunnen niet op commando stil blijven zitten en vaak heb je te maken met bewegende objecten. Tussen de bewegingen door is het jouw taak om het dier zo mooi mogelijk op de foto te krijgen. Dit biedt uitdaging en het geeft veel voldoening als het je gelukt is.