Wat houdt een BBL opleiding in?

BBL betekent Beroeps Begeleidende Leerweg. Een BBL opleiding is een combinatie van werken en leren, hierbij gaat u één dag in de week naar school en op de overige vier dagen werkt u in het bedrijfsleven, doorgaans heeft u een baan nodig van ongeveer 20 uur per week.

Het is verplicht om bij aanvang van de opleiding een baan te hebben met een omvang van het minimaal aantal uren. Soms zijn adressen van beschikbare bedrijven beschikbaar op het ROC waarbij u een opleiding gaat volgen. U solliciteert door middel van een sollicitatie brief inclusief een curriculum vitae. Op de dag dat u naar school gaat krijgt u lessen met theorie en besprekingen van hoe het gaat op het werk. Tevens krijgt u begeleiding bij vragen of opdrachten die uitgevoerd moeten worden.

Intensiviteit van een BBL opleiding Een BBL opleiding is intensief omdat u maar één dag naar school gaat en op die dag krijgt u veel informatie. Overleggen met medestudenten en docenten kan vrijwel altijd via e-mail, zodat u niet vastloopt met bijvoorbeeld opdrachten. Maar hoe het contact verloopt tussen u en de docenten ligt aan de onderwijsinstelling waar u de opleiding volgt. Voor een BBL opleiding is het van belang dat u zelf uw schoolopdrachten goed weet te plannen, omdat u maar één dag in de week naar school gaat.

BBL opleiding van vroeger

De Beroeps Begeleidende Leerweg, ook wel de BBL opleiding genoemd is een vorm van Het MBO (Middelbaar Beroeps Onderwijs). Tot 1997 bestonden er wel BBL opleidingen, maar die werden toen anders genoemd, namelijk “leerlingwezen”.

Hoelang duurt een BBL opleiding?

Gemiddeld duurt een BBL opleiding ongeveer twee jaar. Dit is wel afhankelijk van het ROC waar een opleiding volgt en kan ook afhankelijk zijn van op welk niveau u een BBL opleiding volgt.

Op welk niveau toelaatbaar?

Een BBL opleiding kunt u volgen op vier niveaus, namelijk niveau één tot en met vier. U moet rekening houden met uw vooropleiding, ook wel startkwalificatie” genoemd. Aan de hand van uw vooropleiding kan bepaald worden op welk niveau u kunt beginnen met een BBL opleiding, uiteraard kunt u na ieder niveau opstromen naar een hoger niveau. Als u een hogere vooropleiding heeft gedaan en u wil toch een MBO BBL opleiding gaan doen, dan is dat uiteraard geen probleem. De niveaus zijn als volgt ingedeeld:

  • niveau 1 (geen vooropleiding vereist)
  • niveau 2 (vooropleiding: basisberoepsgerichte leerweg)
  • niveau 3 (vooropleiding: kaderberoepsgerichte leerweg)
  • niveau 4 (vooropleiding: theoretische leerweg)

Leeftijdgebonden?

Het verschilt per ROC of er aan een BBL opleiding een minimum leeftijd gebonden is, als dit zo is dan is dit meestal een leeftijd van 23 jaar. Een BBL opleiding valt meestal onder het zogenoemde “volwassen onderwijs”. Maar bij sommige ROC ’s kunt u vanaf 16 jaar al terecht bij een BBL opleiding. Die beslissing ligt bij het ROC. Veel volwassenen gebruiken een BBL opleiding om om te scholen omdat er bijvoorbeeld meer werk te vinden is in een andere branche. Ze kunnen de studie dan combineren met hun huidige werk.

Studiefinanciering?

Eigenlijk is het antwoord heel kort. Bij een BBL opleiding heeft een baan nodig van 20 uur of meer. Hiernaast heeft u geen recht op studiefinanciering.