Verpleegkundige opleiding

Je kun niet helemaal kiezen wat je later wilt gaan doen. Je weet van jezelf dat je het ontzettend leuk vindt wanneer je mensen kunt helpen. Je bent niet bang van bloed en pijn en staat het liefste dag en nacht op om iemand in nood bij te staan. Misschien kun je dan overwegen om in de zorg te gaan werken. Wanneer je in de zorg aan de slag gaat, help je mensen. Zieke mensen of mensen met kwetsuren rekenen op jou en hebben je nodig. De dokter is vanzelfsprekend maar veel mensen staan niet stil bij wat een verpleegkundige doet. Maar zonder verpleegkundige redt een dokter het niet.

Opleiding Verpleegkundige

Wanneer je verpleegkundige bent, verzorg je de mensen die behandeld zijn door de dokter. Tevens kun je zelf verschillende handelingen verrichten en help je de dokter bij verschillende onderzoeken. Als verpleegkundige sta je in de eerste plaats klaar voor de zieke mensen. Je wast ze, helpt ze naar de wc en geeft ze eten indien dat nodig is. Daarnaast sta je klaar voor de familie en kennissen, het is jouw taak om ze koffie te brengen en op een rustige manier uit te leggen wat er met de zieke patient aan de hand is. Daarnaast ben je bevoegd om wonden te verschonen en wat onderzoeken te plegen.

De opleiding volgen

De opleiding tot verpleegkundige is te volgen op MBO en op HBO niveau. Verschillende scholen door het hele land bieden de opleiding verpleegkunde aan. Wanneer je op HBO niveau verpleegkunde hebt gevolgd en geslaagd bent, mag je net wat meer dan dat een geslaagde student op MBO niveau mag doen. Je hebt iets meer verantwoordelijkheid, maar verpleegkundigen zijn altijd nodig op wat voor niveau dan ook. Tijdens je opleiding loop je verschillende stages. Als verpleegkundige hoef je namelijk niet alleen in het ziekenhuis te werken, het kan ook zijn dat je in de thuiszorg terecht komt en mensen thuis bezoekt om ze bijvoorbeeld te helpen met het verwisselen van het verband.

READ  Opleidingen Amsterdam

Na je studie

Na je studie ben je bevoegd en bekwaam verpleegkundige. Zoals hierboven al vermeld, hoef je al verpleegkundige niet perse in het ziekenhuis te werken. Wanneer je ervoor kiest om de thuiszorg in te gaan, kom je veel bij mensen thuis en spreek je de mensen ook persoonlijk. Kies je er toch voor om in het ziekenhuis te gaan werken, dan kun je verschillende richtingen op. Je kunt op de kraamafdeling terecht komen maar bijvoorbeeld ook kiezen voor interne ziektes. Daarnaast kun je ervoor kiezen om administratieve opdrachten uit te voeren of juist meer met de patienten bezig te zijn.

Kiezen opleiding

Het kiezen van een studie is altijd moeilijk. Je kiest iets wat je de rest van het leven wilt doen. Het is daarom erg belangrijk dat je je goed verdiept in de studies die je aanspreken. Wanneer je denkt dat verpleegkundige wat voor je is, ga dan eens kijken op de school die de opleiding aanbiedt. Mail een verpleegkundige of dat je een keertje een dag mee mag lopen en vraag hoe dat haar of zijn werkzaamheden eruit zien. Hoe meer je je een beeld kan vormen van de toekomst die voor je ligt, des te meer zekerheid heb je dat je een goede studie uitkiest.