Kappers opleiding

Er zijn in Nederland verschillende opleidingsinstituten, die zowel een dag- als avondopleiding op MBO-niveau verzorgen voor het kappersvak. Het bekendste en tevens grootste opleidingsinstituut voor kappers is de Nederlandse Kappersacademie.

Toelatingseisen:

Vanaf het niveau VMBO beroepsgerichte leerweg kun je tot de kappersopleiding worden toegelaten. Er is geen speciaal vakkenpakket vereist.

Duur van de opleiding:

De opleiding duurt in totaal twee jaar. Het eerste jaar omvat de basisopleiding Junior Kapper. In het tweede jaar wordt je opgeleid tot Kapper.

Veel praktijklessen

De kappersopleiding is vooral praktijkgericht. Slechts 10% van de lessen betreft theoretische vakken, zoals sociale vaardigheden, kleuren en ontkleuren, haaronderzoek en haarverzorging. De overige 90% is praktijkonderwijs dat vooral gericht is op salonervaring.

Stage

Stage is een verplicht onderdeel van de opleiding, omdat de kapsalon dè plek is waar je het vak in de praktijk leert. Je moet zelf een stageplaats zoeken, maar daarbij wordt je altijd wel geholpen door het opleidingsinstituut.

Visagie

Omdat uiterlijke verzorging een belangrijk onderdeel van het kappersvak is wordt er tijdens de opleiding bijna altijd een cursus visagie gegeven.

Modellendag

Op de meeste kappersopleidingen worden modellendagen gehouden. De studenten nemen zelf hun modellen mee, waarmee ze oefenen volgens de exameneisen.

Diploma

De opleiding wordt afgerond met het afleggen van een examen voor het diploma Junior Kapper (niveau 2) of Kapper (niveau 3).
Daarnaast is er nog de mogelijkheid om een profilering voor Topstylist (niveau 3+)te volgen. Hiervoor kun je in aanmerking komen als tijdens de opleiding blijkt dat je heel talentvol bent.

READ  Gratis cursus Frans