Opleiding therapeut

Het kiezen van een opleiding is niet makkelijk. Je kiest niet alleen voor je opleiding, je kiest ook voor je toekomst en dat maakt het zo lastig. Wat ga je de rest van je leven doen en waar ben je de rest van je leven gelukkig mee? Het is makkelijk om die vraag te stellen, maar het is niet zo makkelijk om hem te beantwoorden. Voordat je een keuze gaat maken, is het verstandig om je van te voren te laten informeren over de verschillende mogelijkheden. Je kunt er voor kiezen om een bepaald vakgebied te bestuderen, dat maakt het voor jezelf wat makkelijker om uiteindelijk te kiezen. Hieronder lichten we de opleiding en het vak therapeut toe. De verschillende soorten therapeut komen hier aan bod.

Fysiotherapeut

De fysiotherapeut is bij iedereen bekend. Misschien niet in levende lijve, maar het woord zegt iedereen wat. Je gaat er naartoe wanneer je last hebt van je lichaam en de fysiotherapeut geeft je oefeningen mee die er voor zorgen dat het minder wordt. Hij of zij richt zich voornamelijk op de onderdelen van het lichaam die ervoor zorgen dat je kunt bewegen en de fysiotherapeut zorgt ervoor dat bewegen niet pijnlijk is. De opleiding tot fysiotherapeut is op HBO niveau en duurt 4 jaar. In die 4 jaar leer je alles over het menselijk lichaam en doe je ervaringen op door middel van stages.

Cesartherapeut

Een cesartherapeut richt zich op het corrigeren van de houding en de bewegen en probeert hiermee klachten aan het bewegingsapparaat op te lossen en te voorkomen. Tijdens de cesartherapie wordt er onder andere gebruik gemaakt van spierversterkende en spierontspannende oefeningen waardoor alledaagse bewegingen op een correctere manier uitgevoerd kunnen worden. Daarnaast is de therapie ook preventief, je zorgt ervoor dat klachten voorkomen worden door de alledaagse bewegingen goed aan te leren. Ook de opleiding tot cesar therapeut is een HBO opleiding die 4 jaar duurt. Deze opleiding is voltijd en kan op het moment alleen gevolgd worden aan de Hogeschool van Utrecht.

READ  Management opleidingen

Psychotherapeut

Een psychotherapeut behandelt mensen die geestelijke problemen hebben. Je helpt mensen die ernstig met zichzelf in de knoop zitten. Als psychotherapeut doe je niks met het lichaam, je richt je met name op de psychotherapeutische problemen die ontwikkeling en normaal functioneren belemmeren. Om psychotherapeut te worden, moet je na de opleiding tot psycholoog nog een specialisatie doen. De specialisatie tot psychotherapeut duurt 4 jaar, deze 4 jaar komt na de universitaire studie psychologie die 3 jaar duurt. Na deze 3 jaar heb je je bachelor en kan je ervoor kiezen om een master te doen. Deze master duur ongeveer een half jaar.

Manueel therapeut

De manueel therapeut richt zich met name op problemen in de wervelkolom en aan de gewrichten in armen en benen. De manueel therapeut maakt met behulp van verschillende oefeningen het lichaam losser en de gewrichten soepeler waardoor bewegen makkelijker gaat. De opleiding tot manueel therapeut duurt 3 jaar en is een vervolgopleiding op een opleiding tot arts of fysiotherapeut. De opleiding tot arts is een universitaire studie en duurt 6 jaar. De opleiding tot fysiotherapeut is een HBO opleiding en deze duurt 4 jaar.