Zoekt u een thuisstudie?
Voor degenen die niet willen of kunnen studeren op school, is er een andere mogelijkheid: thuisstudie. Wat zijn de voor- en nadelen van thuis studeren? Wat is het precies, is er een brede keus, welke aanbieders zijn er? Op deze vragen geef dit artikel een antwoord.

Hoe werkt thuisstuderen?

Een thuisstudie houdt in dat je vanuit huis studeert. Je hoeft niet naar school. Het is mogelijk een universitaire, HBO of MBO opleiding te volgen. Het is ook mogelijk om vakken te volgen van het voortgezet onderwijs. Als laatste is er wijd aanbod van cursussen. Op eigen tempo neem je de lesstof door. Vaak kun je ook kiezen voor een docent-op-afstand. De huiswerkopgaven stuur je naar de docent in, die vervolgens een beoordeling van je werk zal geven. Bij een opleiding zit vaak een stage, het verschilt per aanbieder van de thuisstudies of je zelf op zoek moet naar een stageplek of een plek aangeboden krijgt. Er zijn ook tussentijdse examens, die je op locatie moet afleggen. Vaak zijn het diverse plaatsen in Nederland, waar het examen plaatsvind. Na afronding van de studie krijg je een diploma, certificaat of getuigschrift.

Voordelen van thuisstudie

Eerst is het belangrijk om te bepalen of studeren vanuit huis bij je past. Thuisstudie biedt de volgende voordelen:

 • Een uitkomst voor mensen die niet kunnen studeren op locatie. Als je werkt en geen tijd hebt, zorg hebt voor kinderen of je gewoon te oud voelt om nog in de schoolbanken plaats te nemen, is dit ideaal.
 • Zelf je studeertempo bepalen en de tijden wanneer je studeert. Wil je de studie sneller afronden of juist meer tijd nemen, dan is dat mogelijk. Ook kun je zelf het tijdstip bepalen wanneer studeren jou het beste uitkomt, of dat nou in de ochtend of avond is.

Er zijn geen verplichtingen.

 • Het is goedkoper dan een schoolopleiding. Het is ook mogelijk om in termijnen te betalen, zodat het financieel voor (bijna) iedereen haalbaar is.
 • Starten wanneer je wilt. Er is geen aanvangsdatum, waarop je moet wachten. Je kunt beginnen wanneer het jou uitkomt.
 • Geen reistijd en reiskosten.

Nadelen van thuisstudie

Niet iedereen is de geschikte persoon om een thuisstudie te volgen. De nadelen zijn:

 • Er is geen druk van buitenaf. Je moet veel zelfdiscipline en motivatie hebben om zelfstandig te blijven studeren.
 • Geen klasgenoten om te bespreken wat je geleerd hebt en hun mening te horen, om zo uitgedaagd te worden goed na te denken over de stof. Ook gezellig contact met studiegenoten is er niet.
 • Geen ondersteuning om vaardigheden aan te leren. Je krijgt de theorie, maar geen hulp om dit in de praktijk toe te passen. Dit moet je jezelf aanleren.
 • Sommige opleidingen zijn alleen op locatie te volgen en bestaan (nog) niet als thuisstudie.

Aanbieders van een thuisstudie

Er zijn veel aanbieders van thuisstudie. De prijzen van dezelfde opleiding per aanbieder kunnen verschillen. Dit ligt aan de begeleiding van een docent die wel of niet is inbegrepen bij de opleiding. De aanbieders van thuisstudies geven vaak ook een welkomsgeschenk als je inschrijft voor een studie, bijvoorbeeld een vakantieverblijf, een e-reader of een korting op het lesgeld. Goed om hier op te letten voor je kiest bij welke aanbieder je een studie wilt volgen.
Waar kun je een thuisstudie volgen:

 • LOI. De bekendste aanbieder. Ook een van de duurdere.
 • NTI. Zeer bekend. Prijzen als het LOI.
 • NHA. Voordeliger dan de andere twee, maar er is minder keuze in opleidingen.
 • Studieplan. Beperkte keuze, goedkoop, geen begeleiding mogelijk.
 • Laudius. Relatief onbekend want ze houden het kleinschalig, goedkoop.

Voor mensen met doorzettingsvermogen is een thuisstudie een goede optie, het aanbod wordt steeds groter en de diploma’s zijn officieel erkend.