Wilt u mooie herinneringen maken voor het leven? Met u zelf als de goede fotograaf?
Iedereen heeft foto’s. Wanneer je bij iemand op visite gaat die je niet goed kent, ga je onbewust kijken naar de foto’s. Foto’s geven je een beeld van iemand, het vertelt iets over het persoonlijke leven en daarom zijn we er vaak zo nieuwsgierig naar. De meeste mensen kunnen bij het vertonen van een foto precies vertellen waar dat deze foto gemaakt is en wat er op dat moment gebeurde. Foto’s zijn eigenlijk een opslag voor herinneringen. Een beeld op een foto kan een stroom aan herinneringen vrij maken, herinneringen waarvan je dacht dat je ze vergeten was. Wie kent het gevoel niet van ‘o ja….’ Wanneer hij of zij een foto ziet van vroeger. Hoe mooi kan het zijn wanneer je zelf in staat bent om zulke herinneringen op de gevoelige plaat vast te leggen?

Fototoestel

Een goede foto begint vaak met een goed fototoestel. Een enkele keer ben je in staat om met een normale digitale camera een schitterende foto te maken, maar de meeste mooie en spraakmakende foto’s zijn gemaakt met een goede camera. Een voorbeeld van een mooi toestel dat veel gebruikt wordt, is een spiegelreflexcamera. De spiegelreflexcamera is voorzien van een zoekersysteem dat optimaal kan richten op een beeld dat je wilt fotograferen. Tussen de lens en de film waarop de foto verschijnt, is een spiegel geplaatst. Deze spiegel kaatst het licht naar boven, zodat het beeld op de film duidelijker wordt. De lens die op de camera zit, bepaalt hoever je kan inzoomen en hoe duidelijk je foto wordt.

Bediening

De bediening van een goed fototoestel is niet zo makkelijk. Het is geen kwestie van richten en schieten voor het maken van een goede foto. De instellingen van de camera, de sluitertijd en het openen en sluiten van het diafragma zijn erg belangrijke punten voor het maken van een goede foto. Voordat je in staat bent om de camera op een goede manier af te stellen, zul je veel moeten oefenen en moeten leren. De spiegelreflexcamera’s bevatten enorm veel mogelijkheden en functies die voor de beginnende fotograaf af en toe wat lastig onder de knie te krijgen zijn. Er bestaan goede boeken die je kunnen helpen bij het leren bedienen van zo’n complex fototoestel.

Cursussen

Ook al bestaan er goede boeken, een cursus fotografie volgen kan je ontzettend helpen. Tijdens zo’n cursus wordt alles voor je uitgelegd door een docent en ga je in de praktijk oefenen met het fototoestel. Het makkelijke van de cursus is, dat je een vraag kunt stellen wanneer je ergens niet helemaal uitkomt. Tevens kan de docent je helpen wanneer je vastloopt met de bediening van de camera. Wanneer je bezig bent met de cursus, leg je een portfolio aan aan de hand van de opdrachten die je krijgt van de docent. Wanneer je het resultaat onder ogen krijgt, zal de docent je feedback geven over wat er goed was en wat er beter kan met betrekking tot instellingen van de camera en de hoek waar vanuit de foto is gemaakt.

Fotograaf

Wanneer je een beetje onder de knie hebt, kun je beginnen met ervaringen op doen. Als fotograaf kun je overal foto’s van maken. De een specialiseert zich in dieren, de ander in bruiloften en weer een ander maakt vooral natuurfoto’s. Wat voor foto’s je ook maakt, iedereen wilt graag mooie foto’s en mooie herinneringen. Probeer altijd aan jezelf te blijven werken, de camera’s veranderen. Ze worden steeds geavanceerder en lastiger te bedienen, maar wanneer je op tijd de cursussen volgt, veel ervaringen op doet en open staat voor nieuwe dingen, kan iedereen een goede fotograaf worden en straks vol trots zijn of haar herinneringen op een foto laten zien.